Gamla Tider - delkurser 2024

Välj minst två delkurser och rangordna ditt val vid anmälan. 
Minst fem betalande vuxna deltagare krävs för att en delkurs ska kunna genomföras.

 Pilkorgsflätning

Kom och lär dig fläta traditionella korgar i pil med bark! Pil odlat för hantverk är ett läckert naturmaterial med olika egenskaper som du lär dig om. Vi arbetar med grundläggande tekniker där alla kan vara med. Man kommer att göra en eller flera runda korgar med flätat botten och handtag. Tänka ut själv vad korgen är för—bär, svamp, ved, kuddar, garn, prylar och grejer som ska förvaras. Alla får individuell handledning. Man kan även fläta en oval korg på catalansk botten som är fantastisk som svampkorg eller handväska. Dessutom kan man göra en ett fågelbord och koner till växter. Pilen köpes på kursen av undervisaren som även har enstaka pilflätnings-sylar till salu. Om du har en tjock syl, en bra sekatör och en vass kniv, samt en vikt på 3–5 kg hemma, ta det med dig.
Ledare: Miriam Göransson
Pilkorg 

 Stöpa Ljus

Att stöpa ljus har man gjort länge och för det mesta möter man många som som barm stöpte med mor- eller farföräldrarna för länge sedan men skulle vilja göra det igen.Här få man tillfälle på att lära sig alla gunderna för att lyckas få riktigt raka och fina ljus, kanske att ha inför advent. Ni kommer att få göra era egna ljus att ta hem.  Ett tips är att ha oömma kläder utifall det kan bli stearinstänk innan man fått in vanan att hantera stöpningen på ett bra sätt.

Ledare: Göran Andersson
ljusstopning 

Smide

Lär dig varmsmida på traditionellt vis med hammare och städ. Vi börjar från början med de mest grundläggande teknikerna och smider ett smycke och en krok. Därefter kan deltagarna själva tycka till om vilken inriktning de vill ha så att alla kan smida på den nivå de själva är. Tidigare år har det blivit allt från ljusstakar och haspar till knivblad och tänger. Regelbundna teknikgenomgångar kompletteras med personlig handledning i form, funktion och hantverk. Medtag oömma kläder i naturmaterial. Övrig utrustning finns, men om du har egna skyddsglasögon, hörselskydd, handskar eller verktyg är det att föredra.

Ledare: Gustav Thane, Habo
www.konstsmedjan.se

Smide 

Välkomna till en vecka i ullens värld

En vecka i ullens värld, du har möjlighet att få grunderna i tovning allt ifrån att prova kardning, tovning, nålfiltning samt broderi. Du får även möjlighet att test att spinna ullen till garn som du sedan kan dekorera ditt tovade alster med. Du som har grundläggande kunskaper i tovning har möjlighet att fördjupa dig genom att tova i 3D eller ta dig an en annan teknik ex. prova på Nålbindning, krokning, stickning eller annan garnteknik. Har du något ofärdigt arbete liggande så ta gärna med så kanske vi kan slutföra uppdraget, ibland kör man liksom fast eller tappar motivationen, så ta med er det ni har så slår vi våra kloka huvuden ihop och försöker lösa det. Redskap finns på plats, material finns att köpa. Medtag: förklädeta och två stora handdukar om du har.
Ledare: Annica Myrén, Karlstad

lek och skapa i ull

Gårdsfixare

För dig som inte hittar ett passande hantverk, men ändå vill uppleva gemenskapen på Gamla Tider. Du gör istället en insats för Sandvikengårdens framtid. Du kan bygga ett lekredskap, reparera motionsspåren, måla något av husen, eller göra en trätrallgång. Kanske blir det en insats i köket. 
Du väljer själv vad och hur mycket du vill göra. För deltagare i "Gårdsfixare" utgår naturligtvis ingen kursavgift, men gällande helpensionsavgift.

Akrylmålning

Att måla med akrylfärg är spännande. Den här kursen riktar sig både till dig som tidigare har provat på att måla med akrylfärg. Men även till dig som aldrig har testat, men som vill utveckla detta intresse under en inspirerande sommarvecka..

Här varvas teknik- och materialkunskap med praktiska övningar inomhus – eller om vädret så tillåter, ute i den värmländska sommaren…

Till skillnad från oljefärger, som varit i bruk under flera århundraden, så är akrylfärg en relativt ny (1900-talet) företeelse inom färgvärlden. Akrylfärgens styrka är dess flexibilitet, vilket gör att den passar för många olika målningstekniker. Akrylfärg är dessutom vattenbaserad, vilket gör den lätt att tunna ut. Därmed slipper man också de problem med hälsovådliga lösningsmedel som oljefärger ofta är förknippade med
Ledare: Tommy Bergström

akryl

Släktforskning - så börjar du (NYBÖRJARKURS)

Att släktforska är att resa i tiden.
Du får möta människor som levde i gångna sekler och lära känna platser och miljöer som för länge sedan försvunnit. Ditt färdmedel är kyrkböcker och andra historiska handlingar, numera lätt tillgängliga för vem som helst, direkt i din dator via internet.
Det blir en resa, inte i kungarnas eller krigens historia, utan en upptäcktsresa i din egen historia. Vem vet var du hamnar - kanske i torpstugor eller palats, kanske i prästgårdar eller cirkustält.
Följ med på en resa!
Kursen vänder sig till nybörjare som vill komma igång med släktforskning. Den ger under sakkunnig ledning grundläggande kunskaper i hur du börjar släktforska, vilka böcker du har nytta av och vilka arkiv som innehåller de uppgifter du söker. Redan från början får du arbeta praktiskt med att söka i arkiven med hjälp av en dator, som du disponerar under hela kursen. Lärarledd undervisning varvas med diskussion och eget praktiskt arbete.
Som databas används i huvudsak Arkiv Digital förutom några andra databaser. Kursboken "Vägen till dina Rötter" (Ewa Nilsson) har du möjlighet att köpa för ca 220kr. Som förkunskap bör du ha grundläggande datorvana. Efter kursen kommer du att få möjlighet abonnera på ArkivDigital "Allt i ett" 13 veckor till reducerat pris.

Har du frågor om kursen välkommen att höra av deig på telefon 076 2502508 eller e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ledare: Hans Olsson, Forshaga

Släktforskning
 

Tälja i färsk trä 

En kurs för både helt nybörjare och de lite mer erfarna.​​​Vi börjar med att prata om säkerhet och olika täljgrepp. Går vidare med att klyva fram ämnen ur färskt trä och sedan ger vi oss på att tälja. Här finns det många trevliga saker att ge sig på allt från potatissticka till skedar och många andra saker däremellan.
Vi provar på karvsnitt, kolrosing, att använda en täljhäst och dekorera våra alster.
Om du har, ta gärna med egna verktyg som täljkniv, skedkniv, karvsnittskniv och yxa. Annars finns verktyg att låna.
Maximalt 8 deltagare får plats i denna grupp.

Jennie Almroth, Sunne

 Tälja

Emil & Ida

Barnen har egen morgonsamling och egna aktiviteter när föräldrarna arbetar med hantverk. Förr gjorde barn egna leksaker av kottar och annat de hittade. Vi prövar på att skapa av sånt vi hittar idag, som toarullar, mjölkpaket eller plastleksaker. Ta med några trasiga leksaker eller annat som inte används längre, så får vi se vad det kan bli.

Ledare: Elias Tranefeldt, Sofia Tranefeldt och Birgitta Breitkreuz

Emil och Ida

Kontakt

Adress
Sandvikengården
Sandviken
671 94 Brunskog
Telefon 
Telefon Kök
+46(0)570 50025
+46(0)570 50025
Mail
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
org.nr
872000-3212

Konton

Bankgiro
729-6353
Iban
SE328000
00084319
32047110
Swiftkod
SWEDSESS
Swish
123-362 21 07