Boende i anslutning till kanotturen +

Camping

Har du bokat en kanottur hos oss så erbjuder vi dig möjligheten till att campa utan extra kostnad i ditt eget tält natten före och natten efter kanotturen.

Försök att checka in före klockan 20.00, då receptionen stänger. Kommer du före klockan 17.00 kan du hämta ut din utrustning redan kvällen innan avfärd.

Rum

På Sandvikengården har vi både rum och stugor att hyra ut. Vill du ha ett lite bekvämare boende före och/eller efter din kanottur, så boka ditt boende i samband med kanotbokningen. Pris från 295 SEK per person.

Försök att checka in före klockan 20.00, då receptionen stänger. Kommer du före klockan 17.00 kan du hämta ut din utrustning redan kvällen innan avfärd.
Transporten - hur tar jag mig till Sandvikengården? +

Från Oslo

Med flyg/tåg
Om du kommer med flyg till Oslo är det bästa alternativet att ta tåget till Värmland. Försök att hitta en anslutning som går till Edane, bara 4 km från Sandvikengården.

Om du meddelar din ankomsttid kan vi hämta dig i Edane utan kostnad. Kommer du till Arvika kan vi också hämta för en kostnad av 300 SEK.

Från Oslo flygplats till Oslo central, www.flytoget.no
För tåg från Oslo central till Arvika eller helst Edane, se www.sj.se

Med bil
Kör mot Konsvinger, väg 2. Fortsätt mot Charlottenberg - Tull - och sen mot Arvika. Tag väg 61 mellan Arvika och Karlstad. Tag av höger mot Golfbanan och Edane ca 9 km från Arvika. Följ vägen mot Edane och passera Golfbanan. Vid infarten till Edane, tag av vänster och direkt igen höger mot centrum. Passera rakt igenom samhället Edane, följ vägen mot Brunskogs kyrka ytterligare ca 1 km. Där finns vägskylt  SANDVIKENGÅRDEN ner till höger. Följ vägen tills den tar slut, ca 2 km.

Från Göteborg

Med båt/flyg/tåg
Tag tåget till Kil och byt där till en anslutning mot Edane eller Arvika. Försök att hitta en anslutning som går till Edane, bara 4 km från Sandvikengården.

Om du meddelar din ankomsttid kan vi hämta dig i Edane utan kostnad. Kommer du till Arvika kan vi också hämta för en kostnad av 300 SEK.

Från flyg se http://www.flygbussarna.se
För tåg från Göteborgs central till Arvika eller helst Edane, se www.sj.se

Med bil
Kör väg 45 mot Karlstad. I Säffle ta av mot Arvika. Följ väg 175 mellan Nysäter och Arvika. Ca 10 km före Arvika tag av höger vid vägskylt Edane. Tag av höger mot Edane efter ytterligare ca 8 km. Vid infarten till Edane, tag av vänster och direkt igen höger mot centrum. Passera rakt igenom samhället Edane, följ vägen mot Brunskogs kyrka ytterligare ca 1 km. Där finns vägskylt  SANDVIKENGÅRDEN ner till höger. Följ vägen tills den tar slut, ca 2 km.

Kordinater:

GPS: Kordinater för GPS, 59.614883 12.847795
Stormkök eller gaskök - vad behöver vi ta med? +
Vi har stormkök som du kan hyra och den T-sprit som behövs till köket. Man brukar räkna med att en liter T-sprit räcker till två personer i en vecka. Mer T-sprit finns att köpa i vanliga livsmedelsaffärer efter leden.

Har du ett eget gaskök och saknar gas (som inte kan tas med på flyget), så finns gas att köpa på bensinstationer i Arvika, till exempel OKQ8. Bokar du en tur från norska gränsen kan du köpa din gas när vi passerar Arvika. Säg till föraren!

trangia small
Om du hyr stormkök av oss ingår två grytor (1,5 och 2 liter) och en liten stekpanna. Vi hyr inte ut tallrikar och bestick, det måste du ta med själv.



Proviant - hur mycket mat måste jag ta med? +

Inför turen:

Det finns flera mataffärer i Arvika (17 km), flera av dem öppna alla dagar 08:00 - 22:00 

I Edane (4 km) finns en mindre mataffär, ICA öppen alla dagar 09:00 - 20:00

Köla älv:

Efter Köla älv har du möjlighet till proviantering på fem platser under turen, den första affären finns i Skillingsfors, efter bara någon timmes paddling. Räkna med att du behöver ha med dig mat för två - tre dagar. 
Mer information om var du kan proviantera, öppettider mm får du i ledbeskrivningen.

Jösse älv:

På Jösse älv har du möjlighet till proviantering på tre platser under turen, den första affären finns i Austmarka, efter cirka två dagars paddling. När du passerar Gunnarskog, kan du hitta en affär strax söder om leden. Räkna med att du behöver ha med dig mat för tre - fyra dagar. 

Mer information om var du kan proviantera, öppettider mm får du i ledbeskrivningen.

Värmeln:

I Värmeln har du möjlighet till proviantering vid 2 - 3 tillfällen under turen. För att nå de affärer som finns kan du dock behöva ta en liten extra sväng med kanoten eller en liten promenad. I Grums finns gott om affärer, men det finns också möjlighet till proviantering i Degerbyn, Edane och Brunskog. Räkna med att du behöver ha med dig mat för åtminstonde halva tiden. 

Mer information om var du kan proviantera, öppettider mm får du i ledbeskrivningen.

Rinnen:

Paddlar du Rinnen på två dygn, behövs troligen ingen extra proviant. Men i Vikene finns en affär där du har möjlighet att handla lite fräscha förfriskningar!
Ankomstid - när är det bäst att jag kommer inför turen? +
Receptionen är normalt öppen 09:00 - 20:00.

Om du bokat en tur som startar på annan plats än på Sandvikengården (Köla, Rinnen, Jösse) försöker vi att starta transporten till startplatsen klockan 10:00. Är det många som ska i väg samma dag, går nästa transport ca klockan 14:00. Vi startar ingen transport efter klockan 16:00.

Ska du med transporten klockan 10:00 är det bäst om du kan komma kvällen innan. Då får du din utrustning, och en säkerhetsgenomgång. Du får tid att fixa din packning inför avresan nästa dag. Kom helst inte senare än klockan 18:00!

Ska du med eftermiddagstransporten, klockan 14:00, så kan du komma samma dag, men helst före klockan 12.00, så du hinner planera din packning mm.


Hur många får plats i kanoten? Vi är udda antal, hur gör man då? +
incasVåra kanoter INCAS AL 525 är godkända för upp till tre personer och 400 Kg. De är utrustade med två fasta säten, menspare seat smal det går bra att sätta in ett till två extrasäten för ytterligare personer.

Med två små barn kan man ha två extrasäten, men då måste man verkligen minimera packningen!







Är man udda antal, 3 eller 5 personer t.ex. och vuxna eller större barn (över ca 11, 12 år) så är ofta en kajak ett bättre och roligare alternativ.
Hur gör jag om jag måste avboka? +
Naturligtvis hoppas vi att du ska genomföra din bokning, men om du inte har möjlighet att komma så kan du avboka turen fram till en dag före start. 

Maila eller ring oss, senast 24 timmar före planerad start.

Vi tar ingen avgift vid en sådan avbokning.
Betalning - hur och när betalar jag? +
När din bokning är slutgilltig får du en bekräftelse från oss. På den framgår en beräknad kostnad.

Du behöver inte betala bokningen före ankomst hit, men vid incheckningen vill vi att du betalar, med kontanter eller gärna med kort.

Vill du göra klart betalningen innan du åker hit så kan du använda följande uppgifter:
Plusgirokonto 64 19 49 - 3 Bankgirokonto 729-6353  
Iban SE3280000008431932047110 Swiftkod SWEDSESS

Om du betalar på konto, maila oss i så fall information om betalningsdatum, så att vi kan registrera din betalning.
Startdag - vilka dagar kan man börja kanotturen? +
Du kan starta din kanottur alla dagar i veckan. Vi har inga fixerade startdagar, men ibland har vi många transporter bokade, varför du kan få vänta några timmar om du behöver transport till startplats.
Bokning - måste man boka eller kan man bara komma ändå? +
Vi har ofta kanoter lediga, men några veckor är det normallt helt fullbokat. Planerar du en kanotsemester så är det absolut säkrast att boka dina kanoter i förväg.

Om du bokar, så har vi möjlighet att förbereda din utrustning och planera eventuell transport till startplats. Kommer du obokad, kan vi inte garantera transport till startplatsen samma dag!
Bokning - hur gör jag om jag vill boka? +
Har du bestämt dig för att boka en kanottur, eller bara vill kolla om det finns kanoter lediga, så använd gärna vårt förfrågningsformulär eller maila oss din förfrågan/bokning. Vi försöker att svara inom tre dagar med en preliminär bokning som du får bekräfta i vändande mail med ett OK.
Kort eller kontanter - hur mycket kontanter behöver jag? +
I Sverige används kortbetalning i stort sett i alla affärer. Även affären i Austmarka, Norge (Jösse älv) tar kort. Möjligen kan du behöva kontander i mindre kiosker eller liknande. 

Har du möjlighet att ta med en liten summa SEK, kan det vara bra, men det är inte nödvändigt om du har ett fungerande kort. De flesta kort fungerar, men kontollera gärna med din bank att ditt kort fungerar för betalning i Sverige.
Packtunna - hur många packtunnor får plats i kanoten? +
 
packtunna i kamnoten


Våra packtunnor, som ingår i kanotpaketet och som du kan välja till om du sätter ihop ett eget paket, rymmer 60 liter. I packtunnan kan du förvara din mest vattenkänsliga utrustning.



Det finns det möjlighet att få plats med upp till fyra tunnor, men vi rekommenderar en till två packtunnor per kanot.


Kajak - vad är det för slags kajaker ni hyr ut? +
kajak point 65
Vi har sex kajaker för uthyrning. Fem av dem är av märket Point 65, en av dem är en Capella. 
Fem av kajakerna är utan skädda och roder, den fjärde, en Point 65 har både och.

Skäddan är till för att hjälpa dig hålla kursen när du paddlar i vind och rodret är naturligtvis till för att hjälpa dig "styra" kajaken. Men båda dessa innehåller en hel del rörliga delar som riskerar gå sönder under din tur och det kan också vara svårt att lära sig hantera dessa anordningar, så vi rekommenderar för dig som är ovan att välja en kajak utan roder och skädda.

Tänk på att packutrymmet i kajaken är begränsat och du behöver minimera den packning du tar med. Det är dock inga problem att få plats med tillräckligt med utrustning för en veckotur om du packar vist.

Den kajakvagn som används till kajaken är demonterbar och kan packas ner i t.ex. sittbrunnen. Observera att kajakvagnen vid transport monteras vid för eller akter och inte som vid kanottransport, mitt under kanoten.
Kortare turer - vi vill paddla 3 - 4 dagar +
För en kortare tur finns några olika förslag:

Första alternativet är att ta den första delen av Köla älv turen. Den är planerad till 6-7 dagar, men du kan välja att göra den bästa delen av sträckan, som är från startpunkten i Skillingmark och ner till Åmotfors / Nysockensjön. Leden går genom jordbruksmark och till en början följer den slingrande Kölaälven, ca 35 km. Leden är lämplig för familjer eftersom det är relativt enkelt och med mindre landtransporter (7). Då kan vi hämta dig var du än hamnar. Transport till startplats kostar (2019) 1.020 SEK ≈ 100 EUR 

Andra alternativet börjar i Rinnen, passerar Säveln och Brunsbergsälven, slutar upp med en rundtur i sjön Värmeln.
Den första delen från Rinnen är en rutt som går genom smala sjöar och vattendrag. De flesta av älvarna är långsama, men en kort del i Brunsbergsälven kan vara strömmande, beroende på vattennivån för tillfället. 

Efter 1-2 dagar du hamnar i Värmeln och där kan du justera din tur beroende på hur lång tid du vill spendera. Värmeln är en sjö på 35 km, med en hel del öar, och normalt väljer kanotisterna att tillbringa sin natt på någon ö.
I lugnt väder kan denna tur erbjuda en lätt paddling, men i hård vind kan det bli tuffare. För denna tur behöver du en transport till startplatsen, som vi debiterar med (2019) 450 kr ≈ 45 € 
 
Det tredje förslaget är helt enkelt en rundtur i sjön Värmeln. Då behöver du inte någon transport, utan börjar och slutar turen här på Sandvikengården.
Avbryta turen - Vad händer om någon blir sjuk? Dåligt väder? +
Om ni av någon anledning måste avbryta turen i förtid så försök att hitta en plats nära en väg där vi kan hämta dig. 

Vi har telefonjour dygnet runt och om det blir nödvändigt hämtar vi er så fort vi har möjlighet. Se till att ha din mobil påslagen och beskriv platsen för hämtning så noga du kan. Är platsen vid ett lyft, så ange lyftets namn och nummer.

Hämtning debiteras enligt prislista - 2019 är det 8,00 SEK / km, tur och retur.

Många väljer att avbryta sin tur i Arvika, hämtning av 1-2 kanoter i Arvika kostar (2019) 300 SEK.

Om du skulle tvingas avbryta din tur i förtid, sker ingen återbetalning av erlagd hyra.
Skador - vad händer om utrustningen går sönder? +
Du paddlar på egen risk och måste noga följa med i färdplanen och kartan. 
Den hyrda utrustningen måste hanteras med varsamhet och vi är naturligtvis medvetna om att ett visst slitage blir det. 

Om det är uppenbart att utrustningen hanterats på ett ovarsamt sätt, till exempel att man inte följt de anvisningar som färdplanen ger, debiteras kostnaden för den uppkomna skadan.
På samma sätt får du stå för kostnaden av förlorat material. Var noga med att alltid kontrollera så att all utrustning finns med när du lämnar en rastplats!
Vad ska man packa? +

Packlista till din kanotresa:

När du paddlar behöver du ha med dig: 

Sovsäck
Liggunderlag
Några ombyten 
Regnkläder
Bestick, tallrik och mugg/kåsa
Diskutrustning
Skor som tål vatten
Solskydd och myggsprej
Första förband
Kniv (En liten yxa kan också vara bra men kom ihåg att ni inte får hugga av levande grenar) 
Tändstickor
Solglasögon och eventuellt solhatt
Ficklampa

Roliga saker som inte är nödvändiga när du paddlar men som kan göra kanotturen lite mer speciell:
Kikare
Kamera
Fiskeutrustning