Gamla Tider - delkurser 2018

Välj minst två delkurser och rangordna ditt val vid anmälan. 
Minst fem betalande vuxna deltagare krävs för att en delkurs ska kunna genomföras.

 Pilkorgsflätning

Kom och lär dig fläta traditionella korgar i pil med bark! Pil odlat för hantverk är ett läckert naturmaterial med olika egenskaper som du lär dig om. Vi arbetar med grundläggande tekniker där alla kan vara med. Man kommer att göra en eller flera runda korgar med flätat botten och handtag. Tänka ut själv vad korgen är för—bär, svamp, ved, kuddar, garn, prylar och grejer som ska förvaras. Alla får individuell handledning. Dessutom kan man göra en ramvärkskorg, ett fågelbord, koner till växter och förvaring eller kanske en ängel eller en julgran i pil! Pilen köpes på kursen av undervisaren. Ta med en tjock syl, en bra sekatör och en vass kniv, samt en vikt på 3–5 kg.

Ledare: Miriam Göransson
IMG 2769 

Släktforskning - så börjar du

Att släktforska är att resa i tiden.
Du får möta människor som levde i gångna sekler och lära känna platser och miljöer som för länge sedan försvunnit. Ditt färdmedel är kyrkböcker och andra historiska handlingar, numera lätt tillgängliga för vem som helst, direkt i din dator via internet.
Det blir en resa, inte i kungarnas eller krigens historia, utan en upptäcktsresa i din egen historia. Vem vet var du hamnar - kanske i torpstugor eller palats, kanske i prästgårdar eller cirkustält.
Följ med på en resa!
Kursen vänder sig till nybörjare som vill komma igång med släktforskning. Den ger under sakkunnig ledning grundläggande kunskaper i hur du börjar släktforska, vilka böcker du har nytta av och vilka arkiv som innehåller de uppgifter du söker. Redan från början får du arbeta praktiskt med att söka i arkiven med hjälp av en dator, som du disponerar under hela kursen. Lärarledd undervisning varvas med diskussion och eget praktiskt arbete.
Som databas används i huvudsak Arkiv Digital förutom några andra databaser. Kursboken "Vägen till dina Rötter" (Ewa Nilsson) har du möjlighet att köpa för ca 240kr. Som förkunskap bör du ha grundläggande datorvana.

Ledare: Hans Olsson, Forshaga

Släktforskning
 

Glasfusing - lär dig göra vackra smycken i glas!

Vi arbetar med glasskivor i olika färger och med olika ytor, och med tillbehör som ger till exempel glitter eller bubblor i glaset. Du får lära dig att skära och knäcka glaset, och att sätta ihop bitarna till vackra kompositioner som sedan smälts samman i ca 800 grader i en speciell ugn. Du får lära dig använda olika bränningstemperaturer och hur dessa ger olika resultat.
Du lär dig också att montera glaset på hängen för halsband, på ringar och på stickare för örhängen. 
Du hinner göra 20 - 40 smycken under kursen. 
Materialkostnad ca 500 – 800 kr beroende på hur många smycken du gör, och vad du väljer att montera smyckena på.

Ledare: Kirsti Anneli Raninen Lundberg, Ateljé Karl

Glasfusing

Tälja i färsk björk 

I kursen börjar vi med att att klyva fram ämnen ur en färskt björk. Vi prövar på att tälja med olika täljsätt, pratar om säkerhet. Vi tar det lugnt i början, och går vidare när vi känner oss trygga. Här finns det många trevliga modeller att ge sig på: smörkniv, brevöppnare, krympburkar, snobbsticka, marmeladsked och en hel del annat. Vi kan också pröva på mönsterskärning av olika slag. Tag med egna knivar om du har, det finns också verktyg att låna. Vi lär oss att använda täljhäst!
Maximalt 7 deltagare får plats i denna grupp.

Ledare: Gunnar Lindkvist, Karlstad

 Tälja i färsk björk

Gårdsfixare

För dig som inte hittar ett passande hantverk, men ändå vill uppleva gemenskapen på Gamla Tider. Du gör istället en insats för Sandvikengårdens framtid. Du kan bygga ett lekredskap, reparera motionsspåren, måla något av husen, eller göra en trätrallgång. Kanske blir det en insats i köket. 
Du väljer själv vad och hur mycket du vill göra. För deltagare i "Gårdsfixare" utgår naturligtvis ingen kursavgift, men gällande helpensionsavgift.

Emil & Ida

Barnen har egen morgonsamling och egna aktiviteter när föräldrarna arbetar med hantverk. Förr gjorde barn egna leksaker av kottar och annat de hittade. Vi prövar på att skapa av sånt vi hittar idag, som toarullar, mjölkpaket eller plastleksaker. Ta med några trasiga leksaker eller annat som inte används längre, så får vi se vad det kan bli.

Huvudledare: 

Emil och Ida

Akrylmålning

Att måla med akrylfärg är spännande. Den här kursen riktar sig både till dig som tidigare har provat på att måla med akrylfärg. Men även till dig som aldrig har testat, men som vill utveckla detta intresse under en inspirerande sommarvecka..

Här varvas teknik- och materialkunskap med praktiska övningar inomhus – eller om vädret så tillåter, ute i den värmländska sommaren…

Till skillnad från oljefärger, som varit i bruk under flera århundraden, så är akrylfärg en relativt ny (1900-talet) företeelse inom färgvärlden. Akrylfärgens styrka är dess flexibilitet, vilket gör att den passar för många olika målningstekniker. Akrylfärg är dessutom vattenbaserad, vilket gör den lätt att tunna ut. Därmed slipper man också de problem med hälsovådliga lösningsmedel som oljefärger ofta är förknippade med
Ledare: Tommy Bergström

akrylpalett

Smide

Lär dig varmsmida på traditionellt vis med hammare och städ. Vi börjar från början med de mest grundläggande teknikerna och smider ett smycke och en krok. Därefter kan deltagarna själva tycka till om vilken inriktning de vill ha så att alla kan smida på den nivå de själva är. Tidigare år har det blivit allt från ljusstakar och haspar till knivblad och tänger. Regelbundna teknikgenomgångar kompletteras med personlig handledning i form, funktion och hantverk. Medtag oömma kläder i naturmaterial. Övrig utrustning finns, men om du har egna skyddsglasögon, hörselskydd, handskar eller verktyg är det att föredra

Ledare: Gustav Thane, Habo
www.konstsmedjan.se

Smide
 

Slöjd med Papper

Vi lär oss lite om materialet papper, tittar och känner på olika kvaliteter.
Vi viker former och skapar olika typer av påsar, kuvert, askar mm. Även enklare typ av origami.
Vi gör pärlor och andra smycken på lite olika sätt och i olika typer av papper.Vi flätar papper till korgar och väskor.
Vi gör våra egna böcker på olika sätt. Häftning och enklare bokbinderi. Kort-tillverkning; pop-up, dragspelsvikning mm

Tryck på papper, med saker vi har runt omkring oss. Mönster av bubbelplast, trådar mm

Vi återbrukar förpackningar och gör dem användbara till annat.
Vi tillverkar stjärnor och andra juldekorationer.
Förhoppningsvis hinner vi med ett studiebesök på Tilde tryck också.
Ledare: Ankie Andersson

Papper

 

Välkomna till en vecka i ullens värld


Grund- och fortsättningsnivå

Ni kommer att få lära er mer om ullens egenskaper samt karda och tova er alster under veckan i form av sittdynor, grytunderlägg, tofflor, mobil/Ipad fodral, hatt m.m. ni väljer själva vad ni vill tova. Vissa kanske vill tova sig flera dynor andra utmana sig lite mera i form av tova med mall.  Den som vill kan få prova på att spinna sitt egna garn på slända som ni kan dekorera era tovade alster med. Ni kommer även att få möjlighet att lära er grunderna i yllebroderi så ni kan dekorera era tovade alster med. Ni kommer att få prova på att nålfilta (torr tova) som ni också kan använda er av när ni dekorerar era alster. För den som vill kan jag visa grunderna i nålbindning. Vi kommer att använda oss av Gotlandsull samt finull, både färgad samt rå ull som kommer direkt ifrån fåret.

Ledare: Annica Myrén

lek och skapa i ull

Kontakt

Adress
Sandvikengården
Sandviken
671 94 Brunskog
Telefon 
Telefon Kök
+46(0)570 50025
+46(0)570 50025
Mail
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
org.nr
872000-3212

Konton

Plusgiro
64 19 49-3
Bankgiro
729-6353
Iban
SE3280000008431932047110
Swiftkod
SWEDSESS
Swish
123-362 21 07